Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.
niedziela, 15 września

Czemu mozzarelle z Włoch cieszą się takim powodzeniem

Smakosze świetnie wiedzą, że na oryginalnej pizzy mogą się znaleźć jedynie produkty włoskie oryginalne. W szczególności to będzie dotyczyło mozzarelli, która jest jednym z najpopularniejszych gatunków sera pochodzących ze słonecznej Italii. Większości z nas mozzarella włoska będzie się kojarzyła ze sprężystymi, białymi kulkami o średnicy kilku kilometrów. Mozzarella jest wytwarzana z mleka krowiego, pochodzącego od wyselekcjonowanych ras, co ma ogromne znaczenie dla ostatecznego smaku.

Ser ten lekko się strzępi, co jest wynikiem jego procesu produkcji. Dokładnie tak samo jest robiona mozzarella buffala, z tym że w jej przypadku wykorzystywane jest bawole mleko. Posiada ono nieco większą ilość tłuszczów, co ma przełożenie na końcowy, charakterystyczny smak. Ta odmiana mozzarelli jest kwaskowa, lecz równocześnie wyrazista. Całkiem niedawno jeszcze nie była zbyt ceniona przez konsumentów, ale w ostatnim czasie zaczyna się to bardzo zmieniać.

Duży wpływ na tę popularność mają też zdrowotne właściwości, przede wszystkim niska zawartość szkodliwego cholesterolu. Jeśli u kogoś na talerzu pojawi się mozzarella burrata, to nie wiedząc co to będzie można się naprawdę mocno zdziwić. Ten rodzaj sera wygląda z kolei praktycznie tak samo jak klasyczny, ale posiada w środku kieszonkę pełną gęstej śmietanki. Śmietanka ta zapewnia charakterystyczny maślany smak, tak bardzo lubiany przez wielu smakoszy. Włoska mozzarella burrata jest robiona z mleka krowiego, według przekazywanych przez lata przepisów.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Dodaj komentarz