Pizza jest daniem, jakie chyba wszystkim smakuje, dlatego też jest ona popularna na całym świecie. Sekret jej smaku przede wszystkim tkwi w odpowiednio przyrządzonym cieście, lecz nie mniej istotne są też odpowiednie składniki. A pośród nich należy zwrócić szczególną uwagę na ser, włoscy kucharze wykorzystują tu przede wszystkim mozzarellę.
Typowa mozzarella włoska dysponuje delikatnym smakiem, posiadając jednocześnie ciągnącą się, sprężystą konsystencję. Mimo że pozornie wykonanie jej nie będzie stanowiło jakiegoś dużego wyzwania, to tak naprawdę sytuacja inaczej wygląda. Żeby rzeczywiście ten ser posiadał taki smak i strukturę jak być powinno, to potrzeba ogromnie dużo praktyki i doświadczenia. Z tego też powodu nawet jeśli w sklepach się znajdzie jakieś sery wyprodukowane przez rodzimych producentów, to raczej nie będą one smakować tak jak produkty włoskie oryginalne.
Z takich też powodów do porządnej pizzy nie stosuje się raczej serów o wątpliwym smaku, a jedynie pochodzące z Italii. Wybierana najczęściej przez kupujących mozzarella jest produkowana z krowiego mleka, przez co smak jej jest bardzo delikatny. Lecz odmian mozzarelli jest znacznie więcej, i coraz częściej można je dostać również w sklepach w naszym kraju. W ostatnich czasach coraz większą popularnością także się cieszy mozzarella burrata, zawierająca dodatek śmietanki. Tę dodaje się podczas produkcji, przez co w kulce robi się nieduża torebka o ciekłej zawartości.
Kulki tej odmiany mozzarelli wyglądaj identycznie jak zwykłej, lecz po przekrojeniu wypływa z nich maślana ciecz. Spróbować również warto mozzarelli produkowanej z prawdziwego mleka bawolic, która uważana jest aktualnie za ser z najwyższej półki. Produkowana przecież od lat mozzarella buffala dopiero dość niedawno zyskała taki status, ponieważ wcześniej nie była zbyt ceniona. Bawole mleko ma w sobie znacznie większą zawartość tłuszczu, z tego też powodu wytwarzane z niego sery mają lekko kwaskowy, charakterystyczny posmak.
+Tekst Sponsorowany+