Tradycyjne włoskie sery są ogromnie popularne na całym świecie, i bardzo słusznie cieszą się takim wzięciem z uwagi na ich niesamowity smak. Tego typu sery, jak też inne produkty włoskie wytwarzane są jedynie z całkowicie naturalnych składników i zgodnie z recepturami przekazywanymi przez pokolenia.
Szczególnym uznaniem cały czas się cieszy mozzarella włoska, stanowiąca podstawę wszystkich porządnych pizz. Standardowe mozzarelle wytwarzane są oczywiście z mleka krów, są w formie białych, miękkich kulek. Struktura tego sera jest lekko rozciągliwa i miękka, a przed sprzedażą są pakowane do foliowych torebek wypełnionych serwatką. Klasyczna mozzarella rozpowszechniona jest najbardziej, lecz zwrócić też warto swoją uwagę na kilka jej innych odmian, które zbyt dobrze jeszcze u nas nie są znane. Jedną z nich jest mozzarella buffala.
Pochodzi ona z rejonu Kampania, a jej główną zaletą będzie to, że się ją produkuje ją z bawolego mleka. Na początku nie doceniano jej specjalnie, ale obecnie bardzo się to zmienia ze względu na charakterystyczny, lekko kwaskowy smak. Bawole mleko ma większą zawartość tłuszczu, lecz przy tym dużo niższy poziom cholesterolu, jest więc dużo zdrowsze od krowiego. W naszych kuchniach pojawia się coraz częściej mozzarella burrata. Ten ser z kolei w pierwszej chwili przypomina tradycyjną mozzarellę, lecz ma zupełnie inną konsystencję, z płynnym wnętrzem. Ten rodzaj sera jest produkowany z krowiego mleka z zawartością śmietany, i to śmietana właśnie nadaje mu maślany, oryginalny smak.
+Tekst Sponsorowany+