poniedziałek, 30 stycznia

Separatory oddzielające tłuszcz – o czym należy pamiętać podczas użytkowania

Przy otwieraniu gastronomicznego lokalu pomyśleć trzeba o wielu rzeczach. Jedna z nich to zadbanie o odpowiednią jakość wypuszczanych ścieków, w których nie powinno się znajdować nic, co spowodowałoby przytkanie rur. A że tłuszcze niestety mają takie właściwości, to jak mówią obowiązujące przepisy nie można ich do ścieków odprowadzać. Za coś takiego mogą grozić poważne finansowe konsekwencje, z tego też powodu dużo lepszym wyborem będzie zainstalowanie specjalnego separatora tłuszczu. Takie urządzenia działają w oparciu o grawitację. Ścieki odprowadza się do zbiornika z przegrodami w środku.

Cięższe osady opadają na dno, zaś lekki tłuszcz unosi się do góry. Dzięki temu dalej do kanalizacji jest odprowadzana oczyszczona woda, nie mająca w sobie niczego, co spowodować by mogło zatkanie rur. Jednak ciągłe korzystanie z kuchni powodować będzie powiększanie się warstwy zanieczyszczeń zbiorniku, z tego też powodu co pewien okres czasu do wykonania będzie przegląd separatorów. Zaleca się, aby go przeprowadzać co najmniej raz na miesiąc, ale to zależy od indywidualnego ustawienia.

Pracownicy czy właściciel firmy muszą regularnie sprawdzać zbiornik, i jeśli warstwa tłuszczu będzie zbyt duża, to zamówić czyszczenie separatorów śląskie. Przepisy zakazują, żeby zrobić to można było samemu, niezbędne będzie wynajęcie wyspecjalizowanej firmy posiadającej niezbędne uprawnienia.

Firmy takie po pierwsze posiadają odpowiednie samochody, do których są ściągane wszelakie zanieczyszczenia. Poza tym po każdej wizycie wystawić muszą protokół, żeby dokumentacja się zgadzała. Tłuszcz nie jest materiałem niebezpiecznym, ale i tak wymaga specjalnej utylizacji, dlatego mogą się tym zajmować jedynie upoważnione firmy. Decydując się na współpracę z taką firmą warto podpisać dłuższą umowę na systematyczne. Wtedy po pierwsze z pewnością będzie korzystniejsza czyszczenie separatorów cena, a poza tym nie będzie trzeba za każdym razem ustalać terminu.

Dodaj komentarz