Mało kto nie wie, co to jest ser mozzarella. To bardzo charakterystyczny rodzaj sera, używany przede wszystkim do włoskich dań. Z tego właśnie regionu Europy wywodzi się jego długa historia. Jej stworzenie przypisywane jest starożytnym Rzymianom, a ten smaczny produkt nadal kojarzy się głównie z południowymi regionami Włoch. Oryginalna mozzarella włoska posiada śnieżnobiały kolor, jest wilgotna i sprężysta.
Dysponuje również włóknistą strukturą, jaka pozwala swobodnie urywać kawałki. Właśnie od tego odrywania wywodzi się jego nazwa – czasownik włoski mozzare właśnie oznacza odrywanie. W takiej postaci sprawdza się bardzo dobrze się w sałatkach, zwłaszcza w popularnej Caprese. Ale znacznie częściej używana jest do różnego typu zapiekanek, w tym oczywiście do pizzy. To właśnie płynna mozzarella będzie się ciągnąć w długie nitki po ugryzieniu każdego kawałka. Mozzarella stała się popularna między innymi jako obowiązkowy dodatek pizzy, serwowanej na całym świecie w wielu rożnych wersjach.
Z tego powodu przeważnie jest ona wytwarzana z tańszego mleka krowiego. W tej postaci dysponuje ona delikatnym smakiem. Warto jednak wiedzieć, że produkty włoskie oryginalne wciąż wytwarzane są tradycyjnie z mleka bawołu. Ten rodzaj nazywa się mozzarella buffala i jest bardziej wyrazisty w smaku. Cieszy się mniejszą popularnością z uwagi na wyższe ceny i mniejszą dostępność. Jeszcze mniej popularna jest mozzarella burrata. To tak samo smaczny ser podpuszczkowy, ale wyróżniający się półpłynnym, kremowym środkiem w którym zatopione są kawałki mozzarelli. To ser świetnie się nadający do sałatek lub zjedzenia solo, z dodatkiem prawdziwych włoskich pomidorów i oliwy.
+Tekst Sponsorowany+