Chyba każdy amator włoskiej kuchni zna mozzarellę. Żadna w zasadzie pizza bez tego sera się nie obejdzie, lecz stosowany jest często również jako składnik wielu innych potraw. W zwykłych sklepach rzecz jasna można znaleźć produkty przypominające włoskie oryginały, lecz w praktyce jest im do nich naprawdę daleko.
Klasyczna mozzarella włoska sprzedawana jest w postaci kulek zanurzonych w serwatce. Ma miękką konsystencję i cechuje się bardzo delikatnym smakiem. Po roztopieniu dość mocno się ciągnie, przez co świetnie smakuje na pizzach i innych ciepłych potrawach. Ale rzecz jasna ją można też jeść bez ogrzania, chociażby jako dodatek do sałatek. Dla odpowiednie jakości włoskiej mozzarelli bardzo ważne są oczywiście wszystkie składniki, lecz również sposób jej przygotowania. W teorii nie jest on trudny, lecz różne szczegóły i niuanse sprawiają, że koniec końców ser zyskuje swój wyjątkowy smak.
Typowa mozzarella jest produkowana przede wszystkim z krowiego mleka, ale Włosi mają jeszcze kilka odmian tego sera. Jedna z nich to mozzarella buffala, do produkcji której jest stosowane mleko bawołów. Całkiem niedawno jeszcze temu ten rodzaj sera nie cieszył się specjalnym uznaniem, również ze względu na kłopotliwe przechowywanie. Lecz powoli zaczął przekonywać swoim niepowtarzalnym smakiem, mocno różniącym się od normalnego. Różnice te wynikają z tego, że bawole mleko zawiera większą ilość tłuszczu, co mocno wpływa na doznania kulinarne. Sam ser jest lekko kwaśny, lecz równocześnie smaczny, posiada również wiele właściwości zdrowotnych.
Niezwykle oryginalnie smakuje także mozzarella burrata, która zaczyna być dopiero popularna w naszym kraju. Przeważnie produkuje się ją z mleka krowiego, ale z dodatkiem śmietanki. To zapewnia lekki posmak masła, od jakiego wywodzi się zresztą nazwa tego sera. Burrata wygląda bardzo podobnie do mozzarelli, lecz posiada w środku woreczek serowy. W zwykłym markecie takie sery ciężko będzie znaleźć, jeżeli ktoś będzie chciał taki zakupić, to znaleźć powinien jakiś sklep oferujący produkty włoskie oryginalne.