Na pewno każdy kojarzy doskonale śnieżnobiałe kulki z sera w charakterystycznej zalewie. Tym serem jest mozzarella, jaka jest przez wielu uważana za jedną z najsmaczniejszych odmian. A na pewno najzdrowszych, ponieważ mozzarella włoska ze względu na sposób produkcji w swoim składzie ma wiele cennych składników. Nie jest też tak tłusta jak reszta gatunków, dlatego też powodu może być spożywana nawet przez osoby będące na diecie, zwłaszcza w wersji light. A ser ten jeść można w różny sposób.
Świetnie się sprawdza w różnego rodzaju sałatkach, szczególnie z dodatkiem pomidorów i ziół. Ale świetnie ją też znają miłośnicy najprawdziwszej włoskiej pizzy, ponieważ bardzo dobrze się topi i jeszcze lepiej smakuje po tym stopieniu. Ser ten wywodzi się z Włoch, gdzie wytwarzany był na początku z mleka bawolic.
Tradycja ta jest nadal utrzymywana, ponieważ w kilku włoskich regionach produkowana jest mozzarella buffala, mająca w składzie wyłącznie mleko pochodzące od bawołów. Z uwagi na to, że to mleko ma w sobie trochę więcej tłuszczu niż krowie, to smak sera buffala jest delikatny, a jednocześnie lekko kwaskowy. Mozzarelle, które najczęściej można obecnie spotkać w sklepach, są wytwarzane z mleka krowiego, i mają formę kulek o różnej wielkości. Jeżeli do tych kulek na etapie wytwarzania zostanie dodana niewielka ilość śmietany, to otrzyma się kolejny pyszny gatunek czyli mozzarella włoska. Jeżeli ktoś zainteresowany będzie jej spróbowaniem, to z pewnością ją kupi w jakimś sklepie oferującym produkty włoskie oryginalne.
+Tekst Sponsorowany+