Przeglądając sklepowe półki bez problemów można zauważyć na nich niewielkie woreczki, w jakich znajdują się kulki sera w zalewie. Tym serem jest mozzarella, jeden z najbardziej obecnie popularnych gatunków sera. W szczególności ceniony on jest we włoskiej kuchni, gdzie wykorzystuje się go powszechnie na pizzach, lecz również i innych ciepłych daniach i w sałatkach. Lecz prawdziwa mozzarella włoska według wielu osób różni się bardzo od tego, co znaleźć można w naszych sklepach. Wynika to z paru rzeczy. Przede wszystkim na jej ostateczny smak ogromne znaczenie ma użyte do produkcji mleko. A to które pochodzi od włoskich krów jest świetnej jakości, szczególnie tych hodowanych w niewielkich gospodarstwach. I właśnie z takich gospodarstw pochodzi także najbardziej ceniona odmiana tego właśnie sera, czyli mozzarella fior di latte.
Wytwarzana jest ona jedynie w kilku regionach Włoch, zgodnie z tradycyjnymi recepturami. Sam proces produkowania jest długi i bardzo precyzyjny, lecz dopilnowanie wszystkich szczegółów zapewni wyjątkową jakość produktu końcowego. Niewielkie gospodarstwa włoskie także słyną z produkowania innego rodzaju mozzarelli, którym jest mozzarella buffala. W czasie wytwarzania tego sera zamiast mleka krowiego wykorzystywane jest mleko bawołów. Ma on znacznie więcej zawartości tłuszczu, co ostatecznie się przekłada na końcowy smak. Mozzarella buffala jest bowiem bardziej wyrazista, a równocześnie kwaskowa.
Zawiera także dużo więcej różnego rodzaju składników odżywczych, dzięki czemu jest cennym składnikiem w codziennej diecie. Coraz większą popularnością wśród wielbicieli kuchni włoskiej także się cieszy mozzarella burrata. Ten rodzaj sera produkuje się z mleka krowiego, ale w nieco odmienny sposób niż ten najbardziej tradycyjny. W każdej kulce bowiem się robi niewielką kieszonkę, do jakiej wlewana jest niewielka ilość śmietanki. Dzięki temu właśnie po rozkrojeniu burrata ma nieco płynną konsystencję, a równocześnie naprawdę delikatny, maślany smak, tak bardzo lubiany przez wiele osób.
+Tekst Sponsorowany+